Waarom Bones for Life?

Botten en leven
Onze botten leven.  Aanmaak en afbraak van botmassa vindt voortdurend plaats. Wie inzoomt tot op het bot ziet een interessante strijd tussen botvormende en bot-afbrekende cellen. Botten leven en wat leeft heeft voeding nodig. Het in stand houden van botmassa vergt onderhoud. Bones for Life®  voorziet in dat onderhoud. Het zijn de botten die ons dragen. Bones for Life (BFL) richt zich op het verbeteren van die draagkracht.

Botten en bewegen
Bewegen is gezond, dat is een open deur. De draagkracht van de botten wordt mede bepaald door de wijze waarop en de frequentie waarmee wij ze belasten. Wie het advies krijgt meer te bewegen denkt vaak aan sport, aan zweet, aan intensiteit. Voor sommigen een uitdaging, voor anderen een gruwel. Bones for Life is een bewegingsprogramma waar niet de intensiteit maar de kwaliteit van bewegen centraal staat.

BFL is geschikt voor alle leeftijden, ongeacht de basisconditie, uithoudingsvermogen en eventuele beperkingen. Bij BFL gaat het om coördinatie, ritme, evenwicht, veerkracht, bewustwording en houding. Dat zijn de belangrijkste elementen, het hoofddoel is het stimuleren van de botsterkte en het uitgangspunt is plezier in bewegen.

Botten en denken
Je botten/spieren en brein hebben de hele dag contact met elkaar. Wie bot- en spiermassa versterkt traint het brein. Onze bewegingen worden door de hersenen aangestuurd. Dit is geen eenrichtingsverkeer. Integendeel, je lichaam stuurt informatie terug. Voor het aanleren van meer optimale bewegingspatronen is dat een interessant gegeven. Bones for Life is een bewegingsprogramma gebaseerd op somatisch leren (inprenting). BFL is een fysieke taal voor veilig, natuurlijk en intelligent bewegen. Bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft.   

Your organism does not go where you intended to guide it, but where you stimulated it to arrive on its own. 
Ruthy Alon (1930-2020) in "Mindful spontaneity" 

Botten en toekomst
Botontkalking en overgewicht zijn de zorgenkinderen van onze welvaartsstaat. Een op de drie vrouwen en een op de zeven mannen hebben te maken met osteoporose. In Nederland hebben 850.000 mensen osteoporose! Bewegen is een wetenschappelijk bewezen effectief middel om botontkalking tegen te gaan en/of te verminderen. Omdat voorkomen beter is dan breken zijn veel gezondheidsinterventies gericht op meer bewegen. Met Bones for Life kom je letterlijk weer steviger op je benen te staan.
Bel, mail of kom langs voor meer informatie of een proefles.


Botten: de cursus
Er zijn Bones for Life lessen en cursussen voor:
- wie voor eigen gezondheid wil deelnemen
- bewegingsdocenten die hun doelgroep willen verbreden en het BFL level 1, basisprogramma willen volgen
- wie Bones for Life docent (Level II) willen worden.