Extra informatie

Goed voorbereid bevallen

In de gezondheidszorg is het zo geregeld dat er veel begeleiding is bij en controle op een goed verloop van zwangerschap en bevalling. Dat is zeer waardevol. De medische protocollen en klinische kijk op zwangerschap en bevalling echter maken dat er steeds minder ruimte overblijft dit bijzondere gebeuren ook zo "natuurlijk" mogelijk te laten verlopen.

Zwanger zijn is geen ziekte! Het is een bijzondere ervaring voor elke vrouw die dit mag meemaken.  Als zwangere voel je je vaak onzeker in je contacten met medische deskundigen. Dat is jammer, want jij voelt heel goed aan hoe het met jou en je kindje is. Het is essentieel dat naast de belangrijke medische ondersteuning ook (weer) de intuïtieve kennis en de kracht van jou als zwangere op waarde wordt geschat.

Om naast ondersteuning door verloskundige en/of gynaecoloog ook nog op jezelf te durven vertrouwen en hierin je eigen weloverwogen keuzes te maken is het belangrijk dat je je goed voorbereidt.  Weten wat je zelf kunt doen, welke keuzes je hebt tijdens je zwangerschap en hoe je wilt bevallen zijn zaken om serieus over na te denken en je uitgebreid over te informeren.

Een boek met praktische en bruikbare adviezen voor de bevalling, wat ook goed past in mijn insteek bij de zwangerschapsyoga is:
"Bevallen op eigen kracht" van Wendy Schouten.
De ondertitel van het boek is, wat je zelf kunt doen om veilig en ongecompliceerd te bevallen

Zij vermeldt op haar website ook een lijst met 10 gouden tips.
hier de link: http://www.bevallenopeigenkracht.nl/goudentips.html  
Het boek is een aanrader om zo snel mogelijk te lezen en bij de hand te houden tijdens je zwangerschap!