Wist je dat?

WIST JE DAT:

Kuitkramp
Bij nachtelijke kramp in je kuiten kan het werkzaam zijn een stukje handzeep in je bed te leggen bij je voeteneinde, onder je onderlaken. De werkzaamheid berust op het feit dat er magnesium zit in zeep en kramp kan een teken zijn van onvoldoende magnesium.

Ontspannen bekkenbodem
Voor een ontspannen bekkenbodem is het belangrijk je kaken zoveel  mogelijk te ontspannen, door bijvoorbeeld geeuwbewegingen.
Spanning in de kaken heeft namelijk een relatie met spanning bij de bekkenbodem en bij de bevalling is het belangrijk dat de bekkenbodem ontspannen is om zo goed mogelijk te ontsluiten voor de  geboorte van je kindje.

Contactlenzen
Contactlenzen kunnen een verstoring geven op het ontsluiten bij de bevalling.
Dit heeft te maken met het geheel van kringspieren, de ogen zowel als de bekkenbodem behoren tot de keten van kringspieren in het lichaam. Het kan raadzaam zijn vanaf enkele weken voor je bevalling in plaats van lenzen een bril te dragen.

Pershoudingen
Er meerdere pershoudingen mogelijk zijn bij de bevalling, naast de meest bekende houding liggend op je rug of je zij kun je ook zittend op een baarkruk of bevallingsbal bevallen evenals staand, hurkend, op handen en knieën of op een baarschelp hurkend op bed.

Sluitlaken/sluitband
Het gebruik van het (ouderwetse) sluitlaken is terug in de vorm van een sluitband.  Dit is een stevige band die je kunt dragen de eerste tijd na de bevalling. Het uitrekken van de buik tijdens de zwangerschap heeft invloed op de buikspieren. Een sluitlaken of sluitband geeft steun aan je buik - en rug - na de bevalling, waardoor het herstel  van de buikspieren wordt bevorderd.